Γράφει: Μουσάτου Βασιλική
Δερματολόγος- Αφροδισιολόγος
Ονομάζονται απολεπιστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην αισθητική δερματολογία για να απομακρύνουν τμήμα των στοιβάδων του δέρματος με σκοπό την ανανέωσή του. Ανάλογα με το πόσο βαθειά διεισδύουν στις στοιβάδες του δέρματος διακρίνονται σε επιφανειακά, μέσου βάθους και βαθειά peelings.

Συνήθως χρησιμοποιούνται τα επιφανειακά και μέσου βάθους καθώς δεν προκαλούν απομάκρυνση παρά των πιο επιφανειακών στρωμάτων με μικρό ή μηδενικό χρόνο αποκατάστασης.

Από τα επιφανειακά peelings πολύ δημοφιλή είναι τα α-υδροξυ-οξέα, γνωστά και ως οξέα φρούτων (γλυκολικό, κιτρικό, λακτικό, μανδελικό και ταρταρικό) με πιο συχνά χρησιμοποιούμενο το γλυκολικό οξύ σε διάφορες συγκεντρώσεις. Συνήθως ξεκινάμε από χαμηλότερη συγκέντρωση και συνεχίζουμε αυξάνοντάς την στις επόμενες θεραπείες καθώς το δέρμα «συνηθίζει» και γίνεται ανθεκτικότερο. Καλό είναι στα μεσοδιαστήματα των θεραπειών(ανά 7-15 ημέρες) να χρησιμοποιούμε και κρέμα φροντίδας με οξέα φρούτων που διατηρεί τη δράση της θεραπείας.

Για ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα χρειάζονται 4-8 συνεδρίες ανάλογα με το είδος του δέρματος και του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε. Τα peelings με οξέα φρούτων ενδείκνυνται για κάθε ηλικία και αντιμετωπίζουν προβλήματα ακμής, λιπαρότητας, θαμπής όψης, ελαφρών δυσχρωμιών. Δεν προκαλούν ορατό ξεφλούδισμα και μπορεί κανείς μετά τη θεραπεία να επιστρέψει στις δραστηριότητές του με ελαφρύ ή καθόλου κοκκίνισμα, που, εάν υπάρχει, διαρκεί μία ημέρα.

Η επαναλαμβανόμενη χρήση τους συντελεί στην αντιγήρανση και βελτιώνει την υφή και τον χρωματικό τόνο του δέρματος.
Στην κατηγορία των επιφανειακών peelings ανήκουν και τα β-υδροξυ-οξέα όπως το σαλικυλικό οξύ που έχουν καλύτερη δράση στην ακμή και λιπαρότητα.

Στα μέσου βάθους peelings ανήκει το τριχλωροξεικό οξύ ( TCA) που χρησιμοποιείται σε συγκεντρώσεις από 20-50% και διεισδύει βαθύτερα στο δέρμα προκαλώντας 3-4 ημέρες μετά τη χρήση του ορατή απολέπιση. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από τα επιφανειακά peelings και διορθώνει λεπτές ρυτίδες, πιο έντονες δυσχρωμίες, τραχύ φωτογηραμένο δέρμα, αρχόμενες υπερκερατώσεις. Συνήθως χρειάζονται πολύ λιγότερα (2-3) peelings ανά έτος για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα. Ήδη από την πρώτη θεραπεία έχουμε εντυπωσιακή βελτίωση, αλλά χρειάζεται ιδανικά μια προετοιμασία χρήσης κρέμας για λίγες μέρες προ της θεραπείας.

Τα peelings είναι θεραπείες που γίνονται αποκλειστικά χειμώνα για αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο του απολεπισμένου δέρματος και πάντα συνιστάται η επιμελής χρήση αντηλιακού καθημερινά για ένα μήνα μετά την τελευταία θεραπεία προς αποφυγή πανάδων και δυσχρωμιών. Η θεραπείες με peelings είναι ιδανικές για όλους τους τύπους δέρματος εκτός από πολύ λεπτά και ξηρά δέρματα. Συνδυάζονται με όλες τις ενέσιμες θεραπείες (υαλουρονικά, μπότοξ, μεσοθεραπεία) και χαρίζουν μία επιδερμίδα ομοιόμορφη χρωματικά, λαμπερή και με πιο νεανική όψη.