Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά και όσο κι αν δεν θέλουμε να τον αποδεχθούμε, δείχνει τα δόντια του με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Αν θέλουμε να τον έχουμε σύμμαχο και όχι απέναντί μας, τουλάχιστον όσον αφορά στην επιδερμίδα μας, να ορισμένα μικρά καθημερινά tips για τα… συμμαχήσει μαζί μας!

Ενυδατική κρέμα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες, η υγρασία, ο αέρας και τα κλιματιστικά έχουν αρνητική επίδραση στο δέρμα. Οι έντονες καιρικές συνθήκες του χειμώνα αφυδατώνουν εξαιρετικά το δέρμα ιδιαίτερα στα χείλη και στα χέρια. Η καθημερινή ενυδάτωση με την κατάλληλη κρέμα πρέπει να είναι το κύριο μέλημά μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Δεν είναι απαραίτητο να είναι πολύ λιπαρή, αλλά να περιέχει συστατικά φιλικά προς το δέρμα που να ενισχύουν τις λειτουργίες του, να διατηρούν την υγρασία του και να μην φράζουν τους πόρους.

Το αντηλιακό επίσης είναι απαραίτητο και το χειμώνα στην Ελλάδα. Μην το παραμελείτε ειδικά αν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο. Το χειμώνα μπορείτε να φοράτε αντηλιακό με μικρό ή μεσαίο δείκτη προστασίας.

Αποφεύγετε, αν μπορείτε, τα στυπτικά καθαριστικά. Αφαιρούν όλο το σμήγμα από το δέρμα, που είναι απαραίτητο για την προστασία του, με αποτέλεσμα το δέρμα να είναι ξηρό και πολύ πιο επιρρεπές στις εξωτερικές συνθήκες. Επιλέξτε προϊόντα χωρίς αλκοόλ ή δυνατά σαπούνια.
Αποφεύγετε τα πλένετε το πρόσωπο και τα χέρια με ζεστό νερό. Το δέρμα στα μέρη αυτά χάνουν πιο εύκολα την υγρασία τους και παρουσιάζουν έντονη ξηρότητα, ερεθισμούς και κνησμό. Ενυδατώστε καθημερινά και πολλές φορές την ημέρα τις ευαίσθητες αυτές περιοχές.

Η διαφορά θερμοκρασίας των εξωτερικών με τους εσωτερικούς χώρους παίζει επίσης ρόλο στις δυσλειτουργίες του δέρματος το χειμώνα. Αποφεύγετε τις υψηλές θερμοκρασίες στους εσωτερικούς χώρους και μειώστε όσο μπορείτε την διαφορά.