Αιτίες που προκαλούν σκασμένα χείλη

-Η συνηθέστερη αιτία που προκαλεί τα σκασμένα χείλη, δεν είναι άλλη από το περιβάλλον και τα καιρικά φαινόμενα. Τόσο ο αέρας και το έντονο κρύο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όσο και η αφυδάτωση και η ξηρότητα που προκαλείται από τον ήλιο και τη θάλασσα το καλοκαίρι, είναι οι βασικοί παράγοντες που δημιουργούν την ενοχλητική και άσχημη όψη των σκασμένων χειλιών.

-Μπορεί να μην το γνωρίζετε, όμως, υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα στα χείλη, όπως για παράδειγμα συμπληρώματα σιδήρου ή η ισοτρετινοΐνη που χορηγείται για την καταπολέμηση της ακμής.

-Ίσως να μη σας περνάει από το μυαλό, όμως ακόμη κι εμείς οι ίδιες μπορούμε να προκαλέσουμε την ξηρότητα στα χείλη μας. Το ίδιο το σάλιο μας όταν περνάμε τη γλώσσα μας πάνω από τα χείλη ή όταν τα μασάμε κάποιες φορές, εντείνει τον ερεθισμό και την ξηρότητα στα χείλη.

– Τέλος, μια άλλη αιτία για τα σκασμένα χείλη είναι η μη επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού μας και ό, τι προκαλεί αφυδάτωση όπως για παράδειγμα και ο πυρετός.

Αντιμετώπιση στα σκασμένα χείλη

-Για να δώσουμε ένα τέλος στα ενοχλητικά σκασμένα χείλη και να ανακουφιστούμε από το «τράβηγμα» που νιώθουμε λόγω της ξηρότητάς τους, υπάρχουν προϊόντα στο εμπόριο που μας βοηθούν, όπως ενυδατικά σε μορφή στικ (γνωστά προϊόντα που θυμίζουν κραγιόν), κάποια από τα οποία αν θέλεις προσθέτουν επιπλέον και λίγο χρώμα ή λάμψη στα χείλη. Ούτως ή άλλως συνήθως τις μέρες που είναι σκασμένα τα χείλη μας δε μπορούμε να φορέσουμε κραγιόν ή λιπ γκλος γιατί δεν δείχνει όμορφα η εφαρμογή του.
Είτε είναι καλοκαίρι είτε ακόμη και χειμώνας, προτιμήστε τα ενυδατικά στικ για τα χείλη που περιέχουν δείκτη αντηλιακής προστασίας γιατί με αυτό τον τρόπο θα προστατευθούν τα χείλη σας από την ηλιακή ακτινοβολία, η οποία μπορεί να μη γίνεται το ίδιο αντιληπτή όταν έχει συννεφιά, είναι όμως εξίσου αν όχι και περισσότερο επικίνδυνη.

Φροντίστε ώστε να κρατάτε τον οργανισμό σας καλά ενυδατωμένο και να πλένετε το στόμα σας μετά από κάθε γεύμα.

Προσπαθήστε να μη γλείφετε τα χείλη σας ή να τα μασάτε καθιστώντας τα ακόμα πιο στεγνά, ειδικά όταν έχετε ήδη ευαισθησία.

Χρησιμοποιείστε κάποιο προϊόν με καστορέλαιο ώστε να «εγκλωβιστεί» η ενυδάτωση και να προστατευθούν τα χείλη περισσότερο.

Φτιάξτε μόνες σας ένα προϊόν για τα χείλη που να έχει και ωραία γεύση για να μπορείτε να το χρησιμοποιείτε συχνά.
Εύκολη συνταγή: Βάλτε στο χέρι σας μια κουταλιά ζάχαρη και άλλη μία βούτυρο ή μαργαρίνη. Αναμείξτε τα καλά και απλώστε το μείγμα στα χείλη σας κάνοντας ελαφρύ μασάζ. Η ζάχαρη θα κάνει το απαραίτητο πίλινγκ, ενώ το βούτυρο θα μαλακώσει τα σκασμένα χείλη σε βάθος. Αφού απορροφηθεί, μπορείτε να βάλετε λίγη βαζελίνη πάνω στα χείλη σας ή ένα lip balm.