Οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν συνεχώς σμήγμα. Είναι μια φυσιολογική διαδικασία. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ νερού και λίπους στο δέρμα για να διατηρεί την ελαστικότητα του και να μην γεράσει πρόωρα. Όταν το σμήγμα υπερτερεί, φράζουνε οι πόροι, το δέρμα δεν μπορεί να αναπνεύσει, δεν οξυγονώνεται σωστά και η κρέμα που πιθανόν βάζετε, δεν απορροφάται σε βάθος.
Η κρέμα που μπαίνει δεν θέλουμε απλά, να μαλακώνει το δέρμα και να λειτουργεί σαν να μια κρέμα χεριών. Θέλουμε τα συστατικά να φτάνουν σε βάθος, για να έχουν καλύτερη ενυδατική και αντιγηραντική δράση.
Επίσης όταν το δέρμα είναι γεμάτο σμήγμα, είναι σκληρό και θαμπό. Αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει μόνο με το σωστό μακιγιάζ. Όταν είναι καθαρό σε βάθος, είναι λείο, ελαστικό, φωτεινό..

Ποτέ μην πιέζετε μισάνοιχτους πόρους μετά το μπάνιο σας όταν είναι ζεστοί γιατί μπορεί να κάνετε ζημιά. Μια ποσότητα σμήγματος έρχεται προς τα πάνω και η υπόλοιπη πιέζεται προς τα κάτω μέσα στους πόρους, με αποτέλεσμα να έχουμε την αντίστροφη διαδικασία. Φράζουν οι πόροι από τη μέση και κάτω και δεν αναπνέουν. Επίσης πιέζοντας μισάνοιχτους πόρους χαλάει η ελαστικότητα τους και γίνονται περισσότερο ορατοί. Όταν η αισθητικός βάζει ατμό, αποστειρωμένο, υπό πίεση 25′, το σμήγμα αδειάζει τελείως και οι πόροι σε μια ώρα έχουν κλείσει φυσιολογικά. Όλα τα δέρματα δεν γεμίζουν σμήγμα πιθανόν και με την ίδια ταχύτητα,  για αυτό το ξηρό δέρμα πρέπει να κάνει καθαρισμό 2 φορές το χρόνο, το μικτό δέρμα κάθε 4 φορές (κάθε εποχή) και το λιπαρό 6 φορές